Bananenbrood basisrecept

Print Friendly, PDF & Email

Bron: Laurasbakery

Een basisrecept voor een heerlijk bananenbrood. Sowieso al lekker, maar ook ideaal om nog veel meer verschillende soorten bananenbrood mee te maken.
Voor mijn bananenbrood recept maak ik gebruik van zowel bloem als amandelmeel. Het kan ook met alleen amandelmeel, maar dan vind ik het resultaat zelf net wat te compact, en met alleen bloem is ook mogelijk maar dan wordt het iets droger en steviger. De combinatie werkt perfect, een luchtig en smeuïg bananenbrood is het resultaat.
Porties: plakjes
25 cm cakeblik

Ingrediënten

  • 3 rijpe bananen ongeveer 300-350 gram
  • 3 eieren
  • 1 tl vanille-extract
  • 100 gram amandelmeel
  • 150 gram bloem
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 tl baking soda
  • snuf zout
  • optioneel: extra banaan ter decoratie

Instructies

  • Pureer de bananen tot een papje. Voeg de eieren, één voor één, samen met het vanille-extract toe.
  • Voeg het amandelmeel, bloem, bakpoeder, baking soda en zout toe. Meng dit door het beslag tot het helemaal is opgenomen.
  • Stort het beslag in een ingevette en met bloem bestoven (of met bakpapier bekleed) cakeblik. Verdeel het beslag gelijkmatig over de vorm.
  • Als je het leuk vindt kun je een extra banaan over de lengte halveren en deze bovenop het beslag leggen, druk hem licht aan.
  • Bak het bananenbrood in 40-45 minuten op 180°C graden (boven- en onderwarmte) gaar. Een houten prikker moet er schoon uitkomen.

Tips

Snijd het brood in plakjes en vries deze per stuk in. Zo ligt er altijd een lekker tussendoortje klaar om mee te nemen.

1 ei kun je vervangen door:

  • 1 eetlepel gebroken lijnzaad plus 3 eetlepels water
  • 1 eetlepel gebroken chiazaad plus 3 eetlepels water
  • 3 eetlepels kikkererwtenmeel plus 3 eetlepels water
  • 3 eetlepels tahin (sesampasta)
  • 3 eetlepels notenpasta of pindakaas
  • 1/2 banaan
  • 60 gram puree van zoete aardappel of pompoen
  • 45 gram zijdentofoe
  • 65 gram plantaardige yoghurt
  • 45 gram gepureerd gedroogd fruit, bijvoorbeeld pruimen

Bewaren

Afgedekt 2-3 dagen houdbaar buiten de koelkast óf 3 maanden in de vriezer.