Bombayburger

Print Friendly, PDF & Email

Bron: Veggie Burgers, Nina Olsson

BLOEMKOOL | KURKUMA | LIMOEN-CASHEWROOM | SESAM-WORTELSALADE

Ingrediënten

Voor limoen-cashewroom
  • 200 g cashewnoten, 1 tot 3 uur in water geweld en uitgelekt
  • sap van 1 limoen
  • 1 tl honing of agavesiroop
  • snufje zoet
  • water, om te verdunnen
Voor de sesam-wortelsalade
  • 5 regenboogwortels of gewone wortels, geschild en in linten geschaafd
  • 3 el (45ml) rijstazijn
  • 1 el (15ml) geroosterde-sesamolie
Voor de burgers
  • 3 el (45ml) plantaardige olie of (42g) ghee, verdeeld
  • 80 g ui, gesnipperd
  • 220 g bloemkool, geraspt
  • 3 teken knoglook, geperst
  • 1 el (6g) geraspte verse kurkuma
  • 1 el (6g) garam masala
  • 1 tl geraspte verse gember
  • 3/4 tl zout
  • 1/2 tl rodepepervlokken
  • 100 g havervlokken
  • 100 g gekookte bruine rijst
  • 75 g geroosterde amandelen, gemalen
  • 8 g verse korianderblaadjes, fijngehakt
  • 35 ml vers citroensap
  • 2 el (30ml) raapolie
  • 1 el (4g) edelgist of geraspte Parmezaanse kaas
  • 1 tl kokossuiker
  • 1/4 tl zware peper uit de molen
  • 4 broodjes, opengesneden en licht geroosterd

Bereiden

  1. Verhit de oven voor op 180 graden C
  2. Voor de limoen-cashewroom: doe alle ingrediënten voor de cashewroom in een blender of keukenmachine, hak er een glad mengsel van en zet opzij.
  3. Voor de sesam-wortelsalade: maak de wortellinten in een middelgrote kom aan met azijn en sesamolie en ze ze opzij.
  4. Zet voor de burgers een koekenpan met 1 el olie of 14 g ghee op matig-hoog vuur en bak de uisnippers 4 tot 5 minuten, of tot ze glazig zijn. Schep ze in een grote kom. Doe nog 1 el olie of 14g ghee in de pan, roerbak de bloemkool, knoflook, kurkuma, garam masala, gember, het zout en de rodepepervlokken 6 tot 8 minuten en schep ze bij de uitjes in de kom.
    Doe de rest van de ingrediënten voor de burgers bij het mengsel in de kom en werk alles goee door elkaar. ulseer porties van het mengsel een paar tellen in een keukenmachine tot de rijstkorrels en havervlokken net stuk zijn. Hak het niet te fijn, het moet nog lekker kruimelig zijn. Zet het mengsel minstens 30 minuten en max 24 uur afgedekt in de koelkast.
  5. Verdeel het mengsel in 4 gelijke porties en maak er burgers van. Zet een koekenpan op matig-hoog vuur en doe er de resterende eetlepel olie of ghee bij. Bak de burgers 4 tot 8 minuten per kant, strooi er een snufje zout op, leg ze op een grillplaat en ze ze 8 tot 10 minuten in de oven.
  6. Leg de burgers op de warme broodjes en maak ze op met de limoen-cashewroom en sesam-wortelsalade.