Bron: Culinea
Deze buikspek met miso karamelsaus is ontzettend verslavend, jullie zijn dus gewaarschuwd. Als je dit eenmaal geproefd hebt, wil je het vaker eten. Het enige nadeel is dat je het buikspek een dag van te voren moet garen in de oven. Dus bedenk op tijd wanneer je dit wilt gaan eten.
Miso is een heel bijzonder goedje. Het is een Japanse smaakmaker gemaakt van gefermenteerde sojabonen, zout en granen. De smaak van miso wordt umami (hartig) genoemd, dit is naast zoet, zout, zuur en bitter de vijfde smaak. Misschien moet je er eerst wennen aan deze bijzondere smaak, maar als je het eenmaal weet te combineren in diverse gerechten, wordt het een beetje verslavend.
Afhankelijk van de ingrediënten en rijpingsproces, ontstaan er verschillende soorten miso met ook verschillende soorten structuur. Hoe donkerder de miso, hoe voller en zouter deze is. De witte miso smaakt zoeter en milder.
Je kunt van miso ook een heerlijke boter maken door 100 gram boter te mengen met een donkere miso. Lekker als kruidenboter op een stuk gegrild vlees of op gestoomde vis.
Als je extra buikspek koopt en tegelijkertijd gaart in de oven, kan je er deze heerlijke Miso noedelsoep met buikspek van maken.
Ingrediënten
buikspek
- 1 kg buikspek zonder zwoerd
- 2 el Hikari miso
- 2 el sesamolie
- 1 el peper
- 350 ml kippenbouillon
- 1 el appelciderazijn
- 1 el sambal
- 1 ui, in stukken
- 2 tenen knoflook
- 4 cm gember, in plakken
miso karamelsaus
- 100 gr rietsuiker
- 75 gr roomboter
Stappen
- Verwarm de oven voor op 160˚C. Smeer het buikspek in met de miso, sesamolie en peper en leg het in een ovenschaal.
- Vul een ovenschaal met de bouillon en appelciderazijn en voeg de sambal, ui knoflook en gember toe. Schuif de schaal in de oven en gaar het vlees in ongeveer 3 uur.
- Leg na ongeveer een uur en vel aluminiumfolie op de ovenschaal, zodat de bovenkant van het buikspek niet te donker wordt.
- Haal het buikspek uit de oven als het gaar is en laat afkoelen. Zet het vlees in het vocht een nacht in de koelkast. Het vocht heb je later nog nodig, dus niet weggooien.
- Haal de volgende dag het vlees uit de koelkast en snijd het in blokken van ongeveer 2 cm.
Verhit in de suiker in een pan op middelhoog vuur (niet roeren!). - Als de suiker donker geworden is, voeg dan de boter toe en meng dit tot een dikke karamel. Blus het af met het kookvocht en voeg de miso toe. Laat even koken.
- Bak in een antiaanbakpan in een scheutje olie de buikspekblokjes aan alle kanten goudbruin. Voeg dan de karamelsaus toe en laat het vlees hierin sudderen terwijl je het blijft omdraaien in de saus.
- Serveer het vlees dan direct. Lekker met gekookte witte rijst en roergebakken paksoi.