Druivenjam

Print Friendly, PDF & Email

Bron: Wecken online

Ingrediënten

  • 2,5 kilo rode of witte Druiven
  • 500 gram Geleisuiker / Confituursuiker (verhouding 1 kilo suiker voor 2 kilo fruit)
  • 100 ml Water

Eigenlijk is dit recept geen druivenjam maar een druivengelei omdat we gebruik maken van het sap zonder het vruchtvlees. Ik heb de druivenjam geweckt in weckpotjes van 165 ml maar je kunt natuurlijk ook jampotjes gebruiken zoals beschreven in dit recept.

Stappen

  1. Was de druiven.
    Breng in een kookpan de druiven met het water aan de kook en laat dit 10 minuten zachtjes koken totdat alle druiven geknapt zijn.
  2. Leg een neteldoek in een vergiet en zet het vergiet op een zuivere pan.
    Schep de druiven en het vocht in het vergiet en laat de druiven voor ongeveer 2 uur uitlekken.
  3. Meng nu 1 liter van het druivensap met de geleisuiker. (als u geen liter heeft vult u dit aan met water).
    Breng de jam langzaam al roerend aan de kook en laat de jam 4 minuten goed borrelend koken.
    De kooktijd gaat in op het moment dat het gehele oppervlak van de massa borrelt en dit niet meer door roeren ongedaan gemaakt kan worden.
  4. DOE DE STOLLINGSTEST!
    Controleer of de jam voldoende gestold is.
    Dit doe je door een klein bordje in de koelkast te zetten voordat je begint.
    Haal het bordje uit de koelkast en schep er een eetlepel hete jam op.
    Laat de jam 1 tot 2 minuten afkoelen en hou het bordje schuin.
    Als de jam een vaste consistentie heeft dan is deze voldoende ingekookt.
    Anders moet de jam nog wat langer koken.
  5. VUL DE JAMPOTTEN
    Schuim de jam af (indien nodig) en vul de gesteriliseerde jampotten zo hoog mogelijk met de hete jam.
    Gebruik een trechter om morsen te voorkomen.
    Sluit de jampotten meteen en zet ze voor 5 minuten omgekeerd op tafel.
    Draai ze na 5 minuten terug om en laat ze afkoelen.
  6. JE KUNT JAM OOK ALTIJD WECKEN:
    Vul de weckpotjes en sluit ze af met de inmaakring en weckklemmen.
    Weck de jam in de inmaakketel gedurende 30 minuten op 90 graden.