Traditionele erwtensoep

Erwtensoep

Print Friendly, PDF & Email

Bron: 24kitchen.nl

Het geheim van de lekkerste erwtensoep door Estée Strooker

Niet alleen de ingrediënten – zoals bijvoorbeeld de varkenspoten voor de smaak en het vlees – maken de snert. Er zijn wat handige tips & trucs als het op erwtensoep maken aankomt:

  1. Snijd het gerookte spek niet fijn, maar grof. Estée: ‘De erwtensoep staat zo een uur of drie vier op, dus je wilt niet dat alles verdwijnt.’
  2. Gebruik ook prei in plaats van alleen maar ui. ‘Prei is een stuk milder dan ui en geeft de erwtensoep die hele mooie zachte, maar toch een beetje pittige smaak. Voor mij een onmisbaar ingrediënt.’
  3. Voeg hét hoofd-ingrediënt, de spliterwten, als laatste toe. Waarom? Estée legt uit: ‘De spliterwten doe ik expres bovenop. Als je ze onderop zou doen – de hitte komt van onderaf – dan heb je kans dat de erwtensoep verbrandt. Er zit best veel zetmeel in spliterwten, dat koekt aan. Echt heel vies…’
  4. Wees niet te zuinig met zout. Deze erwtensoep maak je helemaal zonder pakjes en zakjes. ‘Het is een flinke pan: als je denkt dat je genoeg zout hebt, doe je er nog een klein beetje bij.’

Wat eet je bij de erwtensoep?

Ín de erwtensoep gaat natuurlijk rookworst. Wil je er iets bij serveren? Ga dan voor de ultieme klassieker: snert met roggebrood en plakjes katenspek.

Maak het recept voor traditionele erwtensoep:

Ingredienten

Traditionele erwtensoep

  • 500 g spliterwten
  • 200 g ontbijtspek
  • 2 varkenspoten of krabbetjes
  • 1 prei
  • 2 uien
  • 3 aardappels
  • 1 teentje knoflook
  • 1 winterwortels
  • 0.5 knolselderij
  • 1 magere rookworst
  • 0.25 bosje bladpeterselie
  • roggebrood
  • 100 g katenspek
  • zout
  • versgemalen peper
  • 1 laurierblaadje

Bereidingswijze

Totale tijd: 3 uur

Voor je begint:

Wel de spliterwten een nacht in ruim water.

Erwtensoep

  1. Spoel de spliterwten en breng ze samen met 2 liter water, ontbijtspek, laurierblaadje en varkenspoten aan de kook. Eventueel schuim dat boven komt drijven verwijderen met een schuimspaan.
  2. Laat op laag vuur circa 10 minuten trekken.
  3. Halveer de prei in de lengte, spoel schoon onder de kraan en snijd de prei in halve ringen.
  4. Pel en snijd de uien in grove stukken. Schil en snijd de aardappels in blokjes. Pel en snijd de knoflook grof. Schil en snijd de wortels en knolselderij in blokjes.
  5. Voeg de groente toe aan de soep. (Let op: de spliterwten bovenop.) Laat de soep circa 3,5 uur rustig koken en roer af en toe goed door. Eventueel aanvullen met water.

Ertwensoep afmaken & serveren

  1. Verwarm de rookworst volgens de gebruiksaanwijzing.
  2. Schep de varkenspoten en het spek uit de soep. Gooi de varkenspoten weg. Snijd het spek fijn en roer door de soep.
  3. Breng op smaak met zout en peper.
  4. Pluk en hak de peterselie en roer de peterselie door de soep. Beleg de plakjes roggebrood met katenspek.
  5. Snijd de rookworst in plakjes. Serveer de soep met de rookworst erin en het roggebrood ernaast.