Filotaart met spinazie & feta

Print Friendly, PDF & Email

Bron: Cynthia.nl
Dit recept komt uit Jamie in 30 Minuten van uitgeverij Kosmos.

Dit recept is voor vier personen.

  • 100g pijnboompitten
  • 5 eieren
  • 300g feta (ook erg lekker met geitenkaas)
  • gedroogde oregano
  • 50g Cheddar (of Goudse kaas)
  • 1 citroen
  • klontje boter
  • 400g gewassen spinazie
  • 1 pak filodeeg (ongeveer 270g)
  • cayennepeper
  • 1 hele muskaatnoot

Hoe maak je het?

Verwarm eerst de oven voor op 200 graden Celsius. Zorg dat je filodeeg ontdooid is.

  1. Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan.
  2. Breek de eieren in een kom en kruimel daar de feta bij. Doe ook de peper, oregano, geraspte schil van een citroen en een scheutje olijfolie bij. Rasp ook de 50g Cheddar hierbij. Doe de pijnboompitten erbij als ze goudkleurig geroosterd zijn. Meng alles goed door elkaar.
  3. Doe wat olijfolie en een klontje boter in een grote pan en bak daarin de spinazie tot alles mooi geslonken is.
  4. Leg een vel bakpapier van ongeveer 50 centimeter op je werkvlak, kwast het in met olijfolie, maak er een prop van, vouw het weer uit en leg het plat neer. Leg vier vellen filodeeg met de randjes iets overlappend in een grote rechthoek op het papier, zodat het bijna volledig bedekt is. Kwast het deeg in met een beetje olijfolie en strooi er zout en peper en wat cayennepeper op. Herhaal dit nog twee keer, zodat je drie lagen hebt. Roer ondertussen de spinazie en maak je niet druk als er scheurtje in het deeg komen.
  5. Haal de spinazie van het vuur als alle blaadjes geslonken zijn en doe dit bij het eimengsel. Rasp er een halve bol nootmuskaat bij.
  6. Leg het stuk bakpapier met het filodeeg voorzichtig in een ovenbestendige koekenpan met de randen er overheen. Druk het deeg goed in de rand van de pan, giet het eiermengsel er in en spreid het gelijkmatig uit. Vouw de overhangende randjes deeg losjes over de vulling heen.
    Ik heb dit zelf in een springvorm gedaan. Je kan hem dan niet aanbakken zoals in de volgende stap, maar ik liet hem zo’n 35 minuten in de oven. Werkte prima! Als de filodeeg te snel bruin wordt of dreigt te verbranden, leg er dan een velletje aluminiumfolie op.
  7. Zet de pan eerst een paar minuten op matig vuur om de bodem aan te zetten en zet hem dan in de oven, ongeveer 20 minuten.