Franse uiensoep met croûtes

Print Friendly, PDF & Email

Bron: Delicious

ingrediënten

  • 50 g boter in blokjes
  • 6 uien in dikke ringen
  • 1 teen knoflook in dunne plakjes
  • 1 takje tijm blaadjes fijngesneden + extra voor serveren
  • 100 ml wijn droge witte
  • 1 l runderfond of -bouillon (pot)
  • 125 g gruyère fijngeraspt

instructies

  • Smelt de boter in een grote pan met dikke bodem op laag vuur. Smoor hierin de ui met 1 tl zout al omscheppend ± 30 min. tot hij karamelliseert. Voeg de knoflook en tijm toe en schep 2-3 min. om tot de aroma’s vrijkomen.
  • Voeg de wijn toe, draai het vuur half hoog en laat de wijn verdampen. Voeg de fond toe, breng aan de kook en laat onafgedekt op laag vuur 30 min. zachtjes inkoken.
  • Verwarm intussen de grill op de hoogste stand. Leg de sneetjes brood op een bakplaat en rooster ze aan de ene kant. Keer ze, bestrooi met de geraspte kaas en gril ze ± 2 min. tot de kaas borrelt en mooi kleurt.
  • Breng de soep op smaak met zout en peper en schep in kommen. Leg in elke kom soep een croûte en strooi nog wat tijm erover.
auteur: delicious.
Recepten en bereiding: Valli Little, Sarah Randell en Mickael Weiss. Fotografie: Andy Lewis, Brett Stevens (for Sainsbury’s Magazine), Berni Smithies. Styling: David Morgan. Bewerking: Dosia Brewer