Goudgele shakshuka

Print Friendly, PDF & Email

Bron: Boek, Bowls of Goodness van Nina Olsson

Ui, paprika’s en eieren in komijn-kurkumasaus

Ingrediënten

2 personen

  • olijfolie
  • 2 uien, in dunne ringen
  • 2 gele paprika’s, dun gesneden
  • 1/2 tl komijnpoeder
  • 1/2 tl geraspte verse kurkuma of kurkumapoeder
  • 1/2 tl verse of gedroogde tijmblaadjes
  • 1/2 tl korianderpoeder
  • een snufje chilipoeder of 1/2 tl pikante harissa
  • 300 g gele kerstomaatjes, gehakt
  • 2 tenen knoflook met 1/2 tl zout fijngehakt tot een pasta
  • 2 vrije uitloopeieren

Yoghurtsaus

  • 100 g Griekse yoghurt
  • 1 tl honing
  • 1 el citroensap

Voor erover (desgewenst)

  • een handvol verse kruiden (koriander, munt, peterselie), gehakt
  • een snufje za’atar

Voor erbij

  • vers brood

Bereiding

  1. Maak de yoghurtsaus door de ingrediënten in een kommetje door elkaar te kloppen en zet opzij.
  2. Sprenkel een beetje olijfolie in een koekenpan op middellaag vuur en roerbak de uien 5-10 minuten, tot ze glazig zijn.
  3. Doe er paprika, komijn, kurkuma, tijm, koriander en het chilipoeder bij en roer alles goed door elkaar.
  4. Voeg de kerstomaatjes en de knoflookpasta toe en laat het groentemengsel 15 minuten op laag vuur bakken terwijl je regelmatig roert.
    Als de saus te droog wordt, giet je er gewoon nog wat olie en water bij, maar wees wel voorzichtig, want de shakshuka mag niet te waterig worden.
  5. Maak mat de achterkant van een lepel twee kuiltjes in de shakshuka, breek in beide een ei en laat ze 10 minuten op laag vuur in de shakshuka garen.
    Het resultaat moet een vrij droge saus met twee net gestolde eieren zijn.
  6. Zet de pan van het vuur.
  7. Schep de shakshuka in kommen, sprenkel er yoghurtsaus over en maak af met verse kruiden en za’atar.
  8. Geef er vers brood bij om de shashukasaus op te deppen.