Grillburger

Print Friendly, PDF & Email

Bron: Veggie Burgers, Nina Olsson

Voor de burgers
  • 300 g uitgelekte en afgespoelde zwarte bonen uit blik met een vork geprakt
  • 2 tenen knoflook
  • 200 g champignons, in plakjes
  • 2 el olijfolie of andere plantaardige olie
  • 3/4 tl zout
  • 50 g walnoten, gemalen
  • 100 g panko
  • 50 g gekookte bruine rijst
  • 2 el edelgist of geraspte Parmezaanse kaas
  • 1 el mosterd
  • 1 el balsamicoazijn
  • 1 tl ancho of ander chilipoeder
  • 1 tl mild chilipoeder
  • 1/4 tl zwate peper uit de molen
  • 4 broodjes, opgesneden en licht gegrild
Toppings
  • sinaasappelbarbecuesaus, 4 plakjes kaas of veganistische kaas, gekaramelliseerde uien.

Bereiden

  1. Voor de burgers: verhit de oven tot 220 graden C en bekleed  een bakplaat met opstaande rand met bakpapier. Spreid de zwarte bonen, knoflook en plakjes champignon op de geprepareerde plaat uit, sprenkel er wat olie over en strooi er een snuf zout op. Zet de plaat 20 minuten in de oven en schep de boel halverwege om. Haal de plaat uit de oven, prak de tenen knoflook en hak de plakjes champignon fijn. Doe alles in een grote kom en voeg de overige ingrediënten toe.
  2. Pulseer het mengsel in porties tot grove, kleverige kruimels. Proef een hapje en voeg zo nodig zout en peper toe. Zet het mengsel minstens 15 tot 30 minuten en maximaal 24 uur afgedekt in de koelkast. Als je de burgers op een barbecue roosters, is het nu het moment om het vuur matig-hoog op te stoken.
  3. Verdeel het mengsel in 4 gelijke porties en maak er burgers van. Voeg naar smaak peper en zout toe. Leg de burgers op de barbecue en rooster ze ongeveer 2 minuten per kant, tot ze bruin zijn en er mooie grillstreepjes op zitten, of wat langer als je van een krachtige grillsmaak houdt. Je kunt de burgers ook in een koekenpan of grillpan op matig-hoog vuur bakken of 15 tot 20 minuten op 200 graden C in de oven zetten.
  4. Leg de burgers op e broodjes en maak ze op met de toppings en de saus.