Kikkererwten salade met zomerpostelein

Print Friendly, PDF & Email

Bron: Recept van Sandra Zuidema

(Wilde) postelein, of ook wel zomerpostelein genoemd, is een sterk vertakt, liggend plantje met donkergroene, vlezige bladeren aan roodaangelopen stengels. Vaak vind je het spontaan in de tuin als ‘onkruid’.

Gezondheid
Het plantje is een heus superfood. Het bevat grote hoeveelheden mineralen: vooral calcium, ijzer, magnesium en kalium. Ook bevat het omega-3 vetzuren, vitaminen A, B en C, en antioxidanten. Volgens sommige wetenschappers is het een van de meest voedzame planten op deze planeet. Dus vooral niet laten staan!

Gebruik
Elk deel van de winterpostelein kan je eten! Ook de stengels en bloemetjes dus. De bladeren en bloemen worden vooral gegeten in salades. Ik vind het zelf een van de lekkerste wildpluksalades in de winter. Ook in een stamppot doet ‘ie het erg goed!

 

Materialen

Knoflookpers, koekenpan

 

Bereiden

  1. Pers de knoflook uit en klop deze met de azijn, peper, zout voor de dressing, zet opzij.
  2. Snijd de ui in dunne ringen.
  3. Snijd de gember in dunne luciertjes.
  4. Was de postelein en snijd de wortels eraf.
  5. Snijd de bieten in partjes.
  6. Rooster evt. de hazelnoten in een koekenpan.
  7. Giet 2 eetlepels dressing in een wok op het vuur.
  8. Voeg de kikkererwten toe, de uiringen en de gemberlucifers.
  9. Schep kort om en laat alles net doorwarmen.
  10. Laat dan iets afkoelen en schep dan de zomerpostelein erdoor, de bietjes en de hazelnoten.
  11. Schep de salade op een groot bord.
  12. Overgiet hem met nog wat dressing en verkruimel de kaas erover.

 

Bronvermelding

Yvette van Boven