Romige Aardpeersoep met prosecco, tijm en rawmesan

Print Friendly, PDF & Email

Bron: Boek, Bowls of Goodness van Nina Olsson

Ik maak deze zalige, fluweelzachte soep heel regelmatig. Aardpeer, ook wel topi9namboer genaamd, is een interessant, veelzijdig alternatief voor aardappel en is heerlijk om te bakken, poffen of pureren. In deze soep wordt de nootachtige smaak gecombineerd met zurige citroen en prosecco. Als je deze soep voor gasten klaarmaakt, zorg je er met een paar geroosterde aardpeerchipjes en wat parmezaan voor dat het er een stuk leuker uitziet. In plaats van parmezaan gebruik ik ook vaak zogeheten rawmesan – een mengsel van edelgistvlokken en verkruimelde nootjes, dat een verrukkelijk veganistisch alternatief is voor geraspte kaas.

Voor 2-3 personen als hoofdgerecht of voor 4 als voorgerecht

  • 1 el kokosolie of roomboter
  • 2 sjalotjes, fijngehakt
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • 1,5 el verse tijmblaadjes
  • 450 g aardperen, geschild en in blokjes
  • 400 ml groentebouillon
  • 400 ml kokosmelk
  • 200 ml prosecco
  • 1 tl honing of agavesiroop
  • 1 tl zout
  • zwarte peper
  • 3 et kikkererwtenmeel (desgewenst)
  • 1 tl citroensap
  • 2 el extra vierge olijfolie
  • parmezaan naar smaak (of rawmesan, zie onder)

Chipjes als topping

  • 1 of meer aardperen, geschrobd en in dunnen schijfjes
  • zout

Rawmesan

  • 2 el hennepzaad (desgewenst)
  • 2 el edelgistvlokken
  • 100 g pijnboompitten
  • 1/2 tl zout
  • een scheutje citroensap

Maak om te beginnen de chipjes en rawmesan

  1. Verhit de oven tot 150 C / gasovenstand 2 en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  2. Leg de plakjes aardpeer naast elkaar op de plaat en strooi er zout over. Bak ze ongeveer 15 minuten, tot ze goudbruin zijn, maar let wel goed op dat je ze niet laat verbranden. Haal ze uit de oven en laat ze afkoelen.
  3. Maak intussen de rawmesan door de ingrediënten vrij grof te hakken of malen. Bewaar het mengsel zolang in een afgedekt kommetje (in de koelkast blijft het wel een week goed).

De soep

  1. Zet voor de soep een grote pan op middelhoog vuur, smelt de kokosolie en roerbak de sjalotjes 1-2 minuten.
  2. Doe er de knoflook en tijm bij en bak ze nog 1-2 minuten.
  3. Doe een extra scheutje olie en de blokjes aardpeer in de pan, blijf 1 minuut roeren en giet er dan de bouillon, kokosmelk en prosecco bij.
  4. Voeg de honing, het zout en een snufje zwarte peper toe en laat de soep 15-18minuten op matig vuur pruttelen.
  5. Zet de pan van het vuur en hak de soep fijn. Strooi (desgewenst) het kikkererwtenmeel met een zeef bij de soep en roer goed.
  6. Roer er het citroensap en de olijfolie door, proef en maak met peper en zout op smaak af.
  7. Dien op met parmezaan of rawmesan en strooi er de chipjes over.