Vegetarische Tom Ka Kai van Orachan

Vegetarische Tom Ka Kai van Orachan

Print Friendly, PDF & Email

Khun Orachan: kruidenexpert met groene vingers
Khun Orachan is één van de Thaise boerinnen van Fair Trade Original. Ze is lerares, studeerde landbouwwetenschappen en is de voortrekker van de fairtrade kruidenboeren. Een druk bestaan, want ze heeft ook twee dochters. Orachan verbouwt kruiden voor de groene, rode en gele Thaise kruidenpasta’s van Fair Trade Original: onder andere laos, citroengras, gember en geelwortel. Met haar groene vingers kweekt ze alles overvloedig en weelderig door elkaar. Daar zit een filosofie achter. Orachan: ‘Het gaat erom dat je alles in balans houdt.’

Fairtrade verbouwen is een goed alternatief voor kleine kruidenboeren. Ze kunnen gezamenlijk plannen en vermijden dat ze hetzelfde verbouwen als collega-boeren. De arbeidsomstandigheden zijn beter, er wordt milieuvriendelijk gewerkt en er zijn heldere prijsafspraken.

Orachan’s Tom Ka Kai (maar dan vega)
Iedere dag duikt Orachan met een mooie groene buit haar keuken in. Zo tovert ze de meest spannende gerechten op tafel. Hoogtepunt is haar verse zelfgemaakte tom ka kai. De vers geoogste kruiden, de pittige gember, de geurige sereh en de zoete kokosmelk geven verrukkelijke kruidige aroma.

Ingrediënten
voor 4 personen:
400 milliliter biologische kokosmelk
2 sjalotten, in kwarten
1 rode peper, in plakjes
3 cm verse gember, in plakjes
3 stengels citroengras, in reepjes
50 gram laos
600 ml groentebouillon
150 gram vegetarische kipstukjes
2 eetlepels sojasaus
2 eetlepels suiker 2
1 eetlepel tamarinde
2 bosjes korianderwortel
6 citroenblaadjes
5 cherry tomaatjes, gehalveerd
100 gram oesterzwammen, in reepjes
100 gram witte kool, in reepjes
1 limoen

Bereidingswijze
Stap 1: Breng de kokosmelk aan de kook.
Stap 2: Voeg de sjalotten, rode peper, verse gember, citroengras en laos toe aan de hete kokosmelk, sluit de pan af met een deksel en laat even doorkoken.
Stap 3: Schenk er de groentebouillon bij en voeg de kipstukjes toe. Laat de ‘kip’ 5 minuten garen. Niet te lang, anders wordt het vlees droog.
Stap 4: Voeg de sojasaus, suiker, tamarinde, korianderwortel en 3 citroenblaadjes toe.
Stap 5: Voeg daarna de cherrytomaatjes toe en als laatste de oesterzwammen en de kool. Laat nog enkele minuten koken.
Stap 6: Pers de limoen uit en giet in de soep. Maak af met de resterende citroenblaadjes en serveer de soep dampend warm.