Visbouillon

Print Friendly, PDF & Email

Bron: francesca kookt

Wat je nodig hebt voor 2 liter bouillon

  • 1 kg afsnijdsels (koppen, vel) en graten van witvis
  • 2 uien, grofgehakt
  • 1 winterwortel, grofgehakt
  • boter of bakolijfolie
  • 2 l warm water
  • sap van ½ citroen
  • ½ el korianderzaad
  • 2 laurierblaadjes
  • 10 witte peperkorrels
  • ½ bosje dille
  • 1 bosje platte peterselie

Wat je gaat doen

Bereidingstijd: 40 minuten

  1. Spoel de afsnijdsels en graten goed af onder koud, stromend water.
  2. Zet een grote soep- of braadpan op het vuur. Bak de ui, winterwortel, afsnijdsels en graten 5 minuten in boter of olijfolie op middelhoog vuur terwijl je geregeld roert.
  3. Tip: Je kunt ook nog andere groenten toevoegen zoals bleekselderij en prei.
  4. Schenk het warme water en citroensap erbij en roer korianderzaad, witte peper, dille en peterselie erdoor. Breng aan de kook en laat 30 minuten op laag vuur pruttelen. Haal tussentijds het schuim dat komt bovendrijven weg met een schuimspaan.
  5. Tip: Eventueel kun je ook nog een snuf grof zeezout toevoegen, maar ik laat mijn bouillon altijd zoutloos. Tijdens de bereiding ermee kan ik altijd nog zout toevoegen als ik dat wil.
  6. Zet het vuur uit en zeef de bouillon met behulp van een fijne zeef. Schenk over in literbakken, laat afkoelen en vries daarna in.

Tip: Je kunt de bouillon ook nog tot 1/3 laten inkoken zodat je fond krijgt met een geconcentreerde smaak. Die kun je in kleine porties invriezen, bijvoorbeeld in een ijsblokjesvorm.