Vleesfond

Print Friendly, PDF & Email

Bron: Smulweb

Zelf fond maken is een leuk en dankbaar klusje. Runderfond is de perfecte basis voor lekker stoofvlees of heerlijke soepen en sauzen. Natuurlijk smaakt deze zelfgemaakte fond ook nog eens vele malen beter dan de fond die je kant en klaar in een pot koopt.

Deze fond is naar het recept van de Belgische chef-kok Peter Goossens uit zijn tv programma ‘Meesterlijke Klassiekers’. Peter gebruikt de fond hier om stoofvlees mee te maken. Voor het stoofvlees heb je maar 400 ml fond nodig maar dit recept is voldoende voor enkele liters. Wat je over hebt kun je makkelijk invriezen en later nogmaals gebruiken voor stoofvlees of natuurlijk om heerlijke soepen en sauzen mee te maken. Wij doen ook altijd een gedeelte van de fond in diepvrieszakken voor ijsblokjes. Op die manier hebben we altijd kleine doseerbare blokjes fond bij de hand om sauzen mee af te maken. Peter maakt de fond in een snelkookpan en ik kan dit echt iedereen aanraden. De kooktijd wordt zo namelijk gehalveerd van 8 uur naar 3 uur!

Ingrediënten
2 kg kalfsschenkel of runderschenkel (ik gebruikte runderschenkel)
1 wortel in stukken van 4 cm
2 uien in grove ringen
2 teentjes geplette knoflook
2 stengels bleekselderij
1 el tomatenpuree
2 kruidnagels
1 tl peperkorrels
2 takjes tijm
2 laurierblaadjes
4 à 5 l water

Verder nodig
Snelkookpan of soeppan

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Leg de schenkels op een bakplaat en bak ze 45 minuten in de voorverwarmde oven.
  2. Doe de ui en wortel erbij en bestrijk de schenkels met tomatenpuree.
  3. Plaats het geheel opnieuw 45 minuten in de oven op 180 graden.
  4. Haal alles uit de oven en doe de schenkels en groenten in een snelkookpan. Voeg de kruiden, bleekselderij, knoflook en het water toe.
  5. Breng aan de kook en schep eventueel schuim af met een schuimspaan. Sluit het deksel van de snelkookpan en laat alles ca. 3 uur op een laag vuur garen.
  6. Wanneer je een normale soeppan gebruikt moet de fond ongeveer 8 uur op zacht vuur sudderen. Haal de snelkookpan van het vuur, zet 10 minuten onder koud stromend water en open de deksel. Zeef de fond en zet een nacht in de koelkast.
  7. Verwijder de volgende dag de vetlaag bovenop de bouillon en kook de fond eventueel wat verder in voor een intensere smaak. Wij vonden dit niet nodig. Je kunt de fond nu gebruiken of invriezen voor later.