Zwarte-bonen-beefburgers

Print Friendly, PDF & Email

Bron: Food&Friends

Ingredienten

Voor 4 personen, 15 minuten:

Burgers:

    • 400 g mager rundergehakt
    • 6 el zwartebonensaus
    • olijfolie
    • 1 el vloeibare honing
    • 2 el sesamzaad
    • 1 limoen

Noedels:

    • 1 blokje kippenbouillon
    • 1 stuk verse gemberwortel ter grootte van een duim
    • 4 nestjes eiernoedels
    • 2 paprika’s, verschillende kleuren
    • 200 g sugarsnaps
    • 2 stronkjes paksoi
    • 150 g gemengde paddenstoelen
    • 1 limoen

Salade:

    • 1 blikje (225 g) waterkastanjes
    • 3 lente-uitjes
    • ½ verse rode Spaanse peper
    • 1 limoen
    • ½ bosje verse koriander
    • zoutarme sojasaus

Bereiding

Jamie Oliver: ‘Dit recept komt uit mijn kookboek Jamie in 15 minuten. Dit boek is volledig gewijd aan jullie vragen, met overheerlijke, voedzame en supersnelle gerechten voor elke dag. Het bedenken van deze recepten is een heel nieuwe ervaring voor me geweest en ik heb mijn uiterste best gedaan om ze niet alleen systematisch en slim, maar ook gezellig en leuk te maken, met prachtige ingrediënten en intense smaken waar je niet omheen kunt.’ 

1. Doe het gehakt met de helft van de zwartebonensaus en een snuf peper en zout in een kom en werk alles met schone handen door elkaar
2. Verdeel het mengsel in 4 porties en maak er met vochtige handen, ongeveer 2 cm dikke burgers van
3. Leg ze met 1 eetlepel olie in de koekenpan en draai ze om tot ze aan beide kanten goudbruin zijn
4. Giet 6 dl kokend water in de wok en verkruimel er het bouillonblokje bij
5. Schil de gemberwortel, snijd hem in plakjes en doe die bij de bouillon
6. Laat de waterkastanjes uitlekken, snijd ze samen met de schoongemaakte lente-uitjes en de Spaanse peper in de keukenmachine in plakjes en doe alles in een kom
7. Doe er het sap van 1 limoen en een snuf zout bij en hussel alles goed door elkaar
8. Snipper de bovenste helft van het bosje koriander (bewaar de steeltjes), doe dat erbij, sprenkel er een beetje sojasaus over en zet de salade even opzij
9. Doe de noedels in de wok, laat ze 2 minuten koken, trek ze uit elkaar en doe er de rest van de zwartebonensaus en het sap van 1 limoen bij
10. Verwijder de steeltjes van de paprika, haal er de zaadjes uit en snijd ze samen met de sugarsnaps, paksoi en steeltjes koriander fijn in de keukenmachine
11. Kieper de gesneden groenten in de wok, doe er de in stukjes gescheurde paddenstoelen bij, laat ze 1 minuut koken en serveer ze in een mooie kom
12. Besprenkel de burgers met honing, hussel ze door het sesamzaad zodat ze aan alle kanten bedekt zijn en leg ze met een paar partjes limoen en de zure salade op een plank
13. Hussel de salade pas vlak voor het serveren door elkaar

Dit recept komt uit het boek ‘Jamie in 15 minuten’ van Jamie Oliver (€29,99, Kosmos Uitgevers).