Groentefond

Print Friendly, PDF & Email

Bron: Coquinaria

De smaakkracht van bouillon komt meestal uit vlees (van gevogelte, vee, wild of vis) of botten. Dat is vervelend als je geen vlees wilt eten. Het onderstaande recept levert een krachtige, heerlijke bouillon op, zonder vlees, zout of bouillonblokjes! Gebruik het als basis voor soepen en sauzen, of om risotto te bereiden. Zie ook dit simpele recept voor bouillon van wintergroenten.
Voor 3 liter fond; bereiding 1 uur + zeven, inkoken, afkoelen.

5 uien
250 gr broccoli (met stelen, of alleen stelen)
500 gr wortelen
500 gr prei
400 gr bleekselderij
1 grote courgette
1 fles droge witte wijn
6 l water
takje tijm
takje rozemarijn
2 laurierblaadjes
1 teen knoflook, gepeld en doormidden gesneden
2 kruidnagels
stukje foelie
eventueel snijafval van asperges, champignons
60 gr boter

Bereiding

Gebruik bij voorkeur biologisch geteelde groenten. Was de groenten en hak ze meer of minder grof.
Was de uien met schil en al, houd één ui apart en snijd de andere uien in stukken, bewaar de schillen.
De overgebleven ui snij je overdwars doormidden. Neem een anti-aanbakpannetje en laat de ui met de snijvlakken naar beneden bruin branden. Verhit de boter in een soeppan met een inhoud van 10 liter. Fruit de gesneden uien mèt schil tot ze glazig zijn. Doe de overige groenten erbij en bak ze eventjes mee. Blus af met de witte wijn, en doe het water, de kruiden en de gebrande ui in de pan. Breng aan de kook en laat zachtjes drie kwartier koken. Schuim af indien nodig.

Zeef de bouillon, en kook in met ruim de helft. Van de oorspronkelijke 6,7 liter vocht (plus het vocht uit de groenten) houd je uiteindelijk drie liter over. Vries de groentefond in, in porties van een halve en een kwart liter, en eventueel ook in een ijsblokjeslade.

Vergeet niet etiketten te plakken, in de diepvries lijken alle bouillons en fonds op elkaar.

Recept voor smakelijke groentefond, geschikt voor vegetariërs
© Auteur Christianne Muusers