Saltimbocca van gamba’s

Print Friendly, PDF & Email

Bron: Eigen recept van Chantal Pijpe
Foto: Smulbweb

Ingrediënten

  • 12 grote rauwe garnalen
  • 4 plakken rauwe ham
  • 30 blaadjes salie
  • 1 rode ui, in ringen
  • 1 citroen (sap van)
  • 1 venkelknol
  • 1 sinaasappel
  • 2 el bieslook, fijngesneden + extra voor garnering
  • 100 gr boter
  • 2 el olijfolie
Voorbereiden: kan 1/2 dag van tevoren
  1. Pel de gamba’s maar laat de staart eraan. Verwijder het donkere darmkanaal uit de ‘ruggetjes’ met een mesje.
  2. Snijd de plakken ham elk in 3 repen. Wikkel de gamba’s met een blaadje salie elk in een plakje ham. Zet koel weg.
  3. Meng de rode uiringen door het citroensap en laat min. 15 min. intrekken.
  4. Snijd de stelen van de venkelknol. Snijd de knol vanuit de steelaanzet doormidden en snijd de helften in dunne halve ringen.
  5. Rasp de helft van de sinaasappelschil en schil de sinaasappel zo dik dat je het witte vlies meeschilt. Snijd de partjes tussen de vliesjes uit.
  6. Zeef de rode uiringen, vang het citroensap op. Meng de rode ui met de venkelringen, sinaasappelpartjes en bieslook en zet koel weg.
  7. Smelt de boter met de sinaasappelrasp en de rest van de salieblaadjes. Laat de boter op laag vuur plusminus 10 min. trekken. Laat de boter niet heet worden want dan verbrandt de salie. Zeef de boter (salie weggooien), roer het citroensap erdoor en zet apart.
Bereiden:

Verhit de olie in een koekenpan. Bak de garnalen ca. 2 min. aan elke kant tot ze mooi roze zijn. Laat de garnalen even uitlekken op keukenpapier en steek de garnalen per 3 aan een spies of mooie coctailprikker.

Verdeel de venkelsalade over 4 borden en leg de garnalenspiesjes erop. Verwarm de boter even en lepel de salieboter over en om het gerecht en garneer met bieslook.

Variatietip:

Vervang de garnalen door coquilles. Wikkel ze in de ham met een blaadje salie en bak ze in 1 el boter plusminus 2 min. aan elke kant. Breid de salade eventueel uit met gegrilde mediterrane groenten, zoals paprika, courgette en aubergine. Snijd de groenten in plakken en bestrijk ze met olie voor ze op de grilplaat gaan.

Wijntip:

wit, Fino de Jerez, Italiaanse Grechetto uit Umbrië of Tocai, Friulano uit Friuli, de Oostenrijkse Grüner Veltliner of Viognier uit de Languedoc.

Delicious Kerst 2008