Verboden burger

Print Friendly, PDF & Email

Bron: Veggie Burgers, Nina Olsson

Ingrediënten

Voor de pikante broccoli
  • 200 g gestoomde brocooliroosjes
  • 1/2 – 1 tl rodepepervlokken
  • zout
  • een scheutje geroosterde-sesamolie
Voor de burgers
  • plantaardige olie, om in te bakken
  • 100 g shiitake-paddenstoelen
  • 200 g gekookte zwarte rijst
  • 1 blik van 400 g zwarte bonen, uitgelekt, afgespoeld en geprakt
  • 2 tenen knoflook, geperst
  • 2 bosuitjes, in dunne ringetjes
  • 1/2 tl verse citroensap
  • 3/4 tl zout, plus meer naar smaak
  • 1/4 tl zwarte peper uit de molen
  • 3 el plus 1 tl (50g) hoisinsaus
  • 1 el edelgist
  • 75 g panko- of fijn paneermeel
  • 1 el (15ml) olijfolie
  • 4 broodjes
Toppings
  • hoisinsaus
  • Verse taugé
  • Mayonaise

Bereiden

  1. Voor de pikante broccoli: zet een grote droge pan op het vuur, bak de broccoli-roosjes 1 minuut en breng ze op smaak met de rode pepervolkken, een snufje zout en de geroosterde-sesamolie. Leg een deksel op de pan en zet hem van het vuur tot je zover bent
  2. Zet voor de burgers een koekenpan met een scheutje olie op matig-hoog vuur en bak de shitakes 8 tot 10 minuten, of tot ze goudbruin zijn en lekker ruiken. Strooi er een snufje peper en zout op, zet de pan van het vuur en schep ze in een grote kom.
  3. Meng de shiitakes met de rest van de burgeringrediënten, proef een hapje en voeg zo nodig naar smaak nog een snufje per en zout toe. Zet het mengsel minstens 30 minuten en maximaal 24 uur afgedekt in de koelkast.
  4. Verdeel het mengsel in 4 gelijke porties en maak er burgers van. Zet een koekenpan met een scheutje plantaardige olie op matig-hoog vuur, bak de burgers 2 tot 4 minuten aan elke kane en serveer ze meteen, met een flinke klodder hoisinsaus, de pikante broccoli, een pluk taugé en een lik mayo.