Gebrande meringue schuimpjes

Print Friendly, PDF & Email

Bron: Eetman

Ingrediënten

Voor 12 meringues:

  • 2 eiwitten (gebruik verse eieren, liefst op kamertemperatuur)
  • 125 gr suiker
  • 1 limoen (of wat citroensap op een doekje)

Gebrande meringue schuimpjes recept

  1. Scheid de eiwitten van het eigeel. Het is heel belangrijk dat er geen eigeel bij het eiwit is gekomen.
  2. Verwarm de oven voor op 100 graden.
  3. Om de meringue schuimpjes te laten slagen moeten alle materialen goed schoon zijn. Snij daarom de limoen doormidden en wrijf de kom en de gardes van de mixer er mee in. Verwijder eventueel met een keukenpapiertje de restjes limoen.
  4. Klop met een mixer de eiwitten stijf.
  5. Voeg daarna beetje bij beetje de suiker toe en mix goed door tot het schuim wel met ongeveer 5 keer de oorspronkelijke hoeveelheid is toegenomen. Het schuim moet stevig zijn, aan je mixer haken blijft hangen en mooie pieken vormen.
  6. Schep het schuim in een spuitzak. Spuit op een met bakpapier beklede bakplaat met het schuim vormpjes naar keuze. Eventueel kun je dit ook met een lepel doen.
  7. Zet de bakplaat anderhalf uur in de oven. Kijk af en toe of ze niet donker worden, want dan moet je de oven meteen uit zetten. Laat de meringue’s in de oven afkoelen op de bakplaat. Ze zijn klaar als je ze makkelijk van het bakpapier kunt afhalen.
  8. Om de meringue schuimpjes te branden gebruik je een koks brander. Hou die op voldoende afstand, maar ook weer niet te ver. Op een gegeven moment verkleurt het schuim. Dan beweeg je meteen naar een andere plek. Het is een beetje wennen, dus probeer het uit met een wat lelijker schuimpje.
  9. Bewaar de gebrande meringue schuimpjes op een koele en droge plek.