Verrukkelijke geroosterde pompoensoep

Print Friendly, PDF & Email

Bron: Smulweb

Dit is een heerlijk recept van Donna Hay. Deze soep heb ik gemaakt van een flespompoen die het hele jaar verkrijgbaar is (o.a. bij Marokkaanse of Turkse winkels) maar ook tegenwoordig bij ah en andere supermarkten. De smaak van een flespompoen is boter/nootachtig. Het is een vrucht dus geen groente(info via internet verkregen).
Ik vond het de moeite waard om dit recept te proberen vooral omdat de pompoen geroosterd wordt (hoeft niet geschild te worden) en is heel eenvoudig te maken. Ik had net zelf kippenbouillon getrokken maar je kunt natuurlijk ook bouillonblokjes nemen. Ben je vegetariër neem je uiteraard groentebouillon. Houdt er rekening mee dat de hoeveelheid bouillon voor een pompoen van 2 kilo is. Heb je minder pompoen dan uiteraard minder bouillon gebruiken. Of gebruik met opzet wat meer bouillon en serveer de soep als voorgerecht.

Ingrediënten 4 personen

  • 1 flespompoen van ± 2 kilo
  • 1 ui
  • Olijfolie voor besprenkelen
  • 875 ml kippenbouillon
  • 250 ml slagroom
  • Zeezout en versgemalen peper
  • 1 eetlepel honing
  • Paar eetlepels zure room om te serveren.

Voorbereiding

  • Verhit de oven op 220°C
  • Snijdt de pompoen in de lengte door de helft en verwijder de zaden.
  • Leg de pompoen met gesneden delen naar boven en zet er een ui tussen.
  • Besprenkel de pompoenhelften met wat olie en bestrooi met zout.
  • Bak voor 55-60 minuten of tot de pompoen zacht is en bruin begint te worden.
  • Neem een handdoek om de pompoen vast te houden, (heet!) verwijder het zachte vruchtvlees uit de schil.

Bereidingswijze

  • Doe in de Blender (of keukenmachine).
  • Verwijder het vel van de ui en voeg toe aan de blender.
  • Voeg 250 ml van de bouillon toe en meng alles tot de massa zonder stukjes en zacht is.
  • Giet het nu over in een steelpan
  • Voeg nu al roerend de rest van de bouillon plus room en de honing.
  • De honing geeft aan deze soep met gekarameliseerde pompoen een verrukkelijk smaak.
  • Voeg wat zout en versgemalen peper toe.
  • Breng de soep op een middelmatig vuur zachtjes aan de kook zodat de smaken zich goed kunnen vermengen.
  • Serveer met zure room en maal er nog wat peper over.

Serveertip

  • Je kunt de zure room weglaten en serveren met wat fijn gesneden basilicum of wat tijmblaadjes. (bijv. als voorgerecht)
  • De laatste keer dat ik dit gemaakt heb ik de soep lekker dik gemaakt en ik heb hem wat pittiger gemaakt door er wat chilipoeder bij te doen plus wat gepofte knoflooktenen uit de oven die ik dus gelijk met de pompoen in de oven had gedaan.
  • Lekker met (bruin)stokbrood ingesmeerd met een rauw teentje knoflook en dan in de grillpan, echt lekker!
Bron: Donna Hay