Soto ajam

Print Friendly, PDF & Email

Dit is een recept van oma Stemfoort. Hieronder zie je het hand-geschreven origineel.

Bereiding

  1. De 3 kemiries fijnwrijven, hierbij toevoegen: de versnipperde knoflookteentjes, de fijnversnipperde ui en de fijngewreven trassie
  2. Meng hierdoor de theelepel ketoembar, koenjit en ietsje suiker
  3. Verwarm een beetje zonnebloemolie in een pan en fruit hierin de fijngewreven kruiden goed gaar en lichtbruin
  4. Ondertussen heb je 1,5 liter water aan de kook gebracht met een stuk bouillonblok, de laos, sereh en djeroet poeroet. Doe hierin de stukken kip en gefruite kruiden
  5. Zachtjes verder laten pruttelen totdat de kip gaar en zacht is (het vlees moet gemakkelijk van het bot afgehaald kunnen worden)
  6. Vervolgens haal je de stukken kip uit de gekruide bouillon en haal je het vlees van het bot. Dit doe je apart in een kom
  7. De soep is nu gaar, maar er worden veel dingetjes apart erbij gegeven:
    • Een bordje so-oen. 50 gram so-oen, een uur in koud water geweekt, wordt even opgekookt en door een zeef gegoten
    • een bordje heel fijn gesneden prei en selderie
    • een bordje hard gekookte eieren in partjes gesneden
    • een bordje met in plakjes gesneden koude aardappel (in schil gekookt)
    • een bordje fijngesneden kool (gaargekookt) of een bordje taugé die heel even in kokend water is gehouden
    • krokant gebakken uitjes om er bovenop te strooien
    • sambal en citroenschijfjes (rawat of sambal oelek)

Voor ieder maak je een kom of bord soto klaar.

  1. je legt eerst plakjes koude aardappel op het bord
  2. daarboven komt wat kippenvlees
  3. dan een lepel vol so-oen
  4. wat van de kool of taugé
  5. partjes ei
  6. en wat van de heel fijn gesneden prei en selderie.
  7. daarna een paar soeplepels van de kokende soep (soto) over de massa heen
  8. wat krokant gebakken uitjes bovenop
  9. de sambal en citroenschijven geef je er apart bij

Rawit prepareren:

Rawit wassen, vervolgens de rawits in een bodempje water + scheutje azijn even laten koken tot de rawits zacht zijn.

Je kunt eventueel nog een scheutje chinese doorzichtige ketjap erbij doen (voor de houdbaarheid).

 

Recept oma Stemfoort
Recept oma Stemfoort
Recept Ingrid 1976