Dit is een recept van oma Stemfoort. Hieronder zie je het hand-geschreven origineel.
Bereiding
- De 3 kemiries fijnwrijven, hierbij toevoegen: de versnipperde knoflookteentjes, de fijnversnipperde ui en de fijngewreven trassie
- Meng hierdoor de theelepel ketoembar, koenjit en ietsje suiker
- Verwarm een beetje zonnebloemolie in een pan en fruit hierin de fijngewreven kruiden goed gaar en lichtbruin
- Ondertussen heb je 1,5 liter water aan de kook gebracht met een stuk bouillonblok, de laos, sereh en djeroet poeroet. Doe hierin de stukken kip en gefruite kruiden
- Zachtjes verder laten pruttelen totdat de kip gaar en zacht is (het vlees moet gemakkelijk van het bot afgehaald kunnen worden)
- Vervolgens haal je de stukken kip uit de gekruide bouillon en haal je het vlees van het bot. Dit doe je apart in een kom
- De soep is nu gaar, maar er worden veel dingetjes apart erbij gegeven:
- Een bordje so-oen. 50 gram so-oen, een uur in koud water geweekt, wordt even opgekookt en door een zeef gegoten
- een bordje heel fijn gesneden prei en selderie
- een bordje hard gekookte eieren in partjes gesneden
- een bordje met in plakjes gesneden koude aardappel (in schil gekookt)
- een bordje fijngesneden kool (gaargekookt) of een bordje taugé die heel even in kokend water is gehouden
- krokant gebakken uitjes om er bovenop te strooien
- sambal en citroenschijfjes (rawat of sambal oelek)
Voor ieder maak je een kom of bord soto klaar.
- je legt eerst plakjes koude aardappel op het bord
- daarboven komt wat kippenvlees
- dan een lepel vol so-oen
- wat van de kool of taugé
- partjes ei
- en wat van de heel fijn gesneden prei en selderie.
- daarna een paar soeplepels van de kokende soep (soto) over de massa heen
- wat krokant gebakken uitjes bovenop
- de sambal en citroenschijven geef je er apart bij
Rawit prepareren:
Rawit wassen, vervolgens de rawits in een bodempje water + scheutje azijn even laten koken tot de rawits zacht zijn.
Je kunt eventueel nog een scheutje chinese doorzichtige ketjap erbij doen (voor de houdbaarheid).