Thaise kip laksa van Jamie

Print Friendly, PDF & Email

Bron: Sylvia’s Kitchen

Het is geen soep. Het is geen noedelgerecht. Het is een combinatie van beiden, ontzettend lekker en heet kip laksa. Dit recept komt uit het boek 15 Minutes van Jamie Oliver, maar je bent er echt wel wat langer mee bezig. Zelfs als je alles zo’n beetje klaar hebt staan. Maar uiteindelijk heb je dan ook wel een gerecht waar je je vingers bij opeet.

Thais of Maleis

Jamie noemt het Thaise kip laksa. Maar wanneer je op internet zoekt om te weten te komen wat laksa nu eigenlijk is, zie je veelal Singapore en Maleisië opduiken. Wie het weet mag het zeggen. Ik hou het dan maar op Thais.

Recept en foto van Jamie Oliver.

Ingrediënten

  • 4 kippendijfilets
  • 1 tl five spices
  • 1 el honing
  • 1 el sesamzaad
  • 2 rode pepers
  • 800 ml bouillon kip- of groentebouillon
  • 1 stuk flespompoen (de hals gebruiken)
  • 2 tenen knoflook
  • 1 duim gemberwortel
  • 1 tl kurkuma
  • 1/2 bosje lente-uitjes
  • 1 tl pindakaas
  • 4 blaadjes djeroek peroet
  • 1/2 bosje koriander
  • 1 el sesamolie
  • 1 el sojasaus zoutarm (Kikkokman bijvoorbeeld)
  • 1 el vissaus
  • 300 gr rijstnoedels brede
  • 600 gr asperges groene
  • 1 blikje kokosmelk
  • 3 limoenen

Instructies

  1. Leg de kippendijen op een groot stuk bakpapier en hussel ze met peper en zout en het vijfkruidenpoeder door elkaar.
  2. Vouw het papier over de stukken kip heen en sla ze plat met een deegroller tot een dikte van 1,5 cm.
  3. Leg ze in de hete grillpan en keer ze na 3 tot 4 minuten om, zodat er mooie zwarte streepjes ontstaan en ze goed gaar zijn. Leg ze dan even apart.
  4. Giet ongeveer 8 dl kokend water in een grote pan en verkruimel er het bouillonblokje bij.
  5. Snijd de steel van de pompoen, hak het smalle gedeelte in grove stukken (niet schillen en stuk met pitten bewaren voor een andere keer), rasp het vruchtvlees in de keukenmachine.
  6. Doe het standaardmes in de keukenmachine en doe er de gepelde tenen knoflook, geschilde gember, peper, kurkuma, schoongemaakte lente-uitjes, pindakaas, gedroogde limoenblaadjes, koriandersteeltjes (bewaar de blaadjes ter garnering), sesamolie, sojasaus en vissaus in. Hak alles fijn.
  7. Schep de pasta bij de kokende bouillon en doe er de noedels bij.
  8. Maak de asperges schoon en snijd ze doormidden. Doe de stukjes in de pan en giet er de kokosmelk bij.
  9. Breng de laksa zodra hij aan de kook is op smaak met sojasaus en limoensap en draai het vuur uit.
  10. Zet de pan met kip weer op het vuur. Sprenkel de honing over de geschroeide stukken kip, knijp er 1 limoen bovenuit, strooi er het sesamzaad over en hussel door elkaar tot de kip er aan alle kanten mee bedekt is.
  11. Serveer de kip met de laksa en partjes limoen en bestrooi alles met blaadjes koriander en in ringetjes gesneden verse spaanse peper.